stigma-optika-01.jpg
PRODAJNI PROGRAM

PE-HD cevi za zaščito optičnih in RTV vodnikov STIGMA OPTIKA

Polnostenske PE cevi za zaščito optičnih in RTV vodnikov

Polnostenske PE cevi malega premera uporabljamo za uvlačenje v cevi obstoječe ali nove kabelske kanalizacije, oziroma za polaganje direktno v zemljo. Namenjene so predvsem za vstavljanje telekomunikacijskih kablov z optičnimi vlakni, za koaksialne in optične kable RTV kabelskega razdelilnega sistema (KRS) in drugih funkcionalnih omrežij. Uporabljamo jih tudi za uvlačenje klasičnih telekomunikacijskih kablov manjših dimenzij.

Zaradi širjenja potreb predvsem na področju telekomunikacij in kabelske televizije je potrebno najti rešitev za smotrno zamenjavo obstoječih zastarelih vodnikov z novejšimi. Praksa zadnjih let je pokazala, da se je zmogljivost prenosa podatkov povečevala hitreje, kot je bilo predvideno. Zaradi tega je prišlo do velikih investicijskih stroškov za zamenjavo obstoječih vodov z novimi zmogljivejšimi vodniki.

Ker je cena polaganja zaščitnih cevi majhna v primerjavi z nastalimi stroški polaganja novih vodnikov in ker je znano, da so vodniki položeni v urbanih naseljih, ter ob glavnih prometnicah, je odkop, zamenjava starih vodnikov, ter polaganje novih, veliko finančno breme. V tej fazi je smiselno razmišljati o polaganju dodatnih praznih zaščitnih cevi že pred gradnjo cestišč ter večjih urbanih naselij. PE ZAŠČITA omogoča kasnejšo enostavno in hitro vpeljavo vodnikov zaradi debele stene pa se ne deformirajo.

Notranja površina polnostenskih PE cevi je gladka ali po celotni dolžini fino ožljebljena. S tem dosežemo lažje drsenje vodnika v cevi, saj se vodnik v cevi ne uvija.

Polnostenske PE cevi uporabljamo pri gradnji stanovanjskih naselij ali industrijskih objektov, cest in drugih prometnih poti. Nudijo odlično zaščito pred mehanskimi in drugimi škodljivimi vplivi okolja in so primerne za najrazličnejše vrste kablov, kot so:

  •  telefonski kabli
  • kabli za televizijsko kabelsko omrežje
  • optični kabli.

Standardi:

  • STS-06/051

  • SIST EN 61386